2021-05-16 08:27:00

Bízz a tudományban! - A fény nemzetközi napja

A fény központi szerepet játszik az életünkben. A legalapvetőbb szinten, a fotoszintézisen keresztül a fény maga az élet eredete. Ezen a napon ünnepeljük a fény szerepét a tudományban, a kultúrában, a művészetben, a fenntartható fejlődésben, valamint számos szerteágazó területen, mint például az orvostudományban, a kommunikációban és az energiában.

A nemzetközi nap idei üzenete (Bízz a tudományban!) arra ösztönzi mind a tudósokat, mind a közvéleményt, hogy írják alá és támogassák a tudományba vetett bizalmukat és a közvélemény tudományba vetett bizalmának fontosságát megerősítő nyilatkozatot. 

 

A fény nemzetközi napjának központi honlapján, valamint az UNESCO hivatalos weboldalán további információk olvashatók a fény ünnepéről.

 

Játék az Agroverzum Tudományos Élményközponttal

A fény nemzetközi napjának alkalmából az Agroverzum Tudományos Élményközponttal közösen egy kisfilmmel kedveskedünk az érdeklődőknek, mely megtekinthető az Agroverzum Youtube-csatornáján is!

A videóhoz tartozó kvízkérdések megválaszolói között nyerteseket sorsol ki az Agroverzum! A válaszokat privát üzenetben várja az élményközpont a Facebook-oldalán keresztül. A helyes megfejtők között 3 db belépőjegyet sorsolnak ki a következő, parksétával egybekötött kamarakoncertükre, mely június 5-én lesz. Beküldési határidő: 2021. május 21.

Hírek

Az UNESCO fennállásának 75. évfordulója

15/06/2021

Az UNESCO az Egyesült Nemzetek Szervezetének Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete. A létrehozásáról szóló megállapodást 1945. november 16-án 37 állam írta alá Londonban. A szervezet Alkotmánya 1946. november 4-én lépett hatályba Párizsban, miután 20 állam ratifikálta.

Az UNESCO 2021. évi tudományról szóló jelentése

Az UNESCO 2021. évi tudományról szóló jelentése

14/06/2021

Az UNESCO ötévente teszi közzé a tudományról szóló jelentését, amelyben beszámol a tudományirányításban megfigyelhető trendekről. Az 52 ország 70 szerzője által írt idén közzétett kiadvány összesíti a kiadásokra, a humánerőforrásra, a tudományos publikációkra és a szabadalmakra vonatkozó adatokat. A Versenyfutás az idővel az intelligensebb fejlődésért (The Race against Time for Smarter Development) című jelentés nyomon követi az előrelépést az ENSZ által elfogadott, 2030-ig megfogalmazott Fenntartható Fejlődési Célok megvalósítása felé, valamint a negyedik ipari forradalom gyors előrehaladását. Mindemellett megismerhetjük a COVID-19 világjárvány globális kutatásra és innovációra gyakorolt hatásait is.

Június 5. Környezetvédelmi világnap

2/06/2021

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is. Az ünneplés lehetőséget nyújt arra, hogy hangsúlyozzuk az egyének, vállalatok és közösségek számára a környezetvédelem fontosságát.