2020-12-15 15:42:00

Antiszemitizmus ellen az iskolákban - kiadvány

"Az antiszemitizmus ellen az iskolákban: képzési tantervek" címmel jelentetett meg az UNESCO és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények  és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) új szakmai anyagokat tanárképzők és iskolaigazgatók részére. A november 24-én, online bemutatott kiadványok az antiszemitizmus riasztó növekedésére kívánnak reagálni, amely a zsidó közösségek és egyének biztonságát fenyegeti az egész világon.

 
A kiadványok elkészítése azt a nézetet tükrözi, hogy az oktatás döntő szerepet játszhat a fiatalok antiszemitizmusra vonatkozó tudatosságának növelésében, és segíthet ellenállni a gyűlöletbeszéd káros üzeneteinek is. Csak 2019-ben az antiszemita gyűlölet-bűncselekmények például Németországban 13% -kal, az Egyesült Államokban pedig 14% -kal nőttek. 2020-ban a COVID-19 világjárvány az antiszemita összeesküvés-elméletek új hullámának adott lendületet, e mellett az Egyesült Államokban és Európában végzett kutatások a holokauszt tagadásának és elferdített bemutatásának jelentős növekedését mutatják mind az online, mind az offline térben.
 
Felismerve, hogy az iskolák nem védettek a gyűlölet üzeneteitől és cselekedeteitől, az UNESCO és az ODIHR új kiadványai fel kívánják készíteni a tanárokat és az iskolavezetőket arra, hogy hogyan állhatnak ellen az antiszemitizmusnak az oktatás segítségével, és hogyan kezeljék azt, ha az antiszemitizmus oktatási környezetben megjelenik. 

 

Négy külön kötetre bontva a kiadvány célzott tanterveket tartalmaz az alap-, közép- és szakoktatásban részt vevő tanárok oktatóinak, valamint az iskolák igazgatóinak. 

Az új kiadványok az UNESCO és az ODIHR 2018-as, "Oktatással az antiszemitizmus ellen. Útmutató szakpolitikai döntéshozóknak" című kiadványán alapulnak, mely magyar nyelven is elérhető online

A teljes, újonnan kiadott tantervek angol nyelven az alábbi linkeken keresztül érhetők el:

További információk az UNESCO honlapján olvashatók

 

Hírek

UNESCO-évfordulós esemény a költészet napján

UNESCO-évfordulós esemény a költészet napján

11/04/2021

Az UNESCO lehetőséget ad a tagállamoknak arra, hogy kétévente javaslatot tegyenek olyan regionális és/vagy nemzetközi jelentőségű esemény, vagy személyiség halálának/születésének 50., 100. vagy ezek többszörösének évfordulójára, amelyekről a szervezet nemzetközi szinten, az adott tagállammal közösen megemlékezhet.

A 2020-2021-es biennium során Szenes Hanna (1921-1944) költőnő, a zsidó ellenállás hőse, valamint Cziffra György (1921-1994) zongoraművész születésének 100. évfordulójára (2021) emlékezünk.

Ünnepeljük a víz világnapját!

Ünnepeljük a víz világnapját!

22/03/2021

Március 22-én ünnepeljük világszerte a víz világnapját. A világnap célja, hogy felhívjuk a figyelmet az édesvíz fontosságára és az édesvízkészletek fenntartható kezelésére. Ez a nap lehetőséget kínál arra, hogy többet megtudjunk a vízzel kapcsolatos kérdésekről, inspirációt szerezzünk mások bevonására és lépéseket tegyünk a változás érdekében. A víz az élet nélkülözhetetlen építőköve, nemcsak a szomjúság csillapítása és az egészség védelme érdekében, hanem létfontosságú a munkahelyteremtés és a gazdasági, társadalmi és emberi fejlődés támogatása szempontjából is.