2021-02-17 11:22:00

A matematika nemzetközi napja (március 14.)

Az UNESCO Általános Konferenciájának 2019. novemberében megrendezett 40. ülésszakán született döntés értelmében minden évben március 14-én ünnepeljük a matematika nemzetközi napját. Az idei év tematikája: Matematika a jobb világért. A nemzetközi nap hivatalos honlapjához (https://www.idm314.org/) hasonlóan az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság is arra biztatja a matematikával foglalkozó hazai testületeket, szervezeteket, hogy csatlakozzanak a nemzetközi nap megünnepléséhez és regisztrálják eseményüket a hivatalos honlapon. Az iskolákra kiemelt célcsoportként tekint az UNESCO, így bízunk abban, hogy a hazai iskolák is szerepet vállalnak a matematika népszerűsítésében.

A nemzetközi nap egyik célja a matematika szeretetének közvetítése a fiatalok körében. Az ünneplés fontos üzenete mindemellett az is, hogy a matematika mindenhol jelen van, a matematika szép és hasznos.

 

Várhatóan az idei nemzetközi nap idején még nem lesz lehetőség nyilvános összejövetelek szervezésére, így a szervezőbizottság nagy hangsúlyt fektet az ünneplés népszerűsítésére az (UNESCO Társult Iskolák és a hálózathoz nem tartozó egyéb) iskolák körében. Az ezzel kapcsolatos felhívás itt érhető el.

A nemzetközi nap szervezőbizottsága az idei esztendőben is arra bíztatja az országokat, hogy csatlakozzanak a matematika népszerűsítéséhez iskolai és a nagyközönség számára szervezett megmozdulások révén. Számos lehetőség van a matematika napjának megünneplésére, melyhez a hivatalos honlap különböző javaslatok formájában segítséget nyújt az érdeklődők számára. 
 
 
 
Az egyes rendezvények szervezőinek idén is lehetőségük van arra, hogy regisztrálják eseményeiket a nemzetközi nap interaktív térképére.
 
További információk: 
 
 
 
 
 

 

 

Hírek

Az UNESCO fennállásának 75. évfordulója

15/06/2021

Az UNESCO az Egyesült Nemzetek Szervezetének Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete. A létrehozásáról szóló megállapodást 1945. november 16-án 37 állam írta alá Londonban. A szervezet Alkotmánya 1946. november 4-én lépett hatályba Párizsban, miután 20 állam ratifikálta.

Június 5. Környezetvédelmi világnap

2/06/2021

Az Egyesült Nemzetek Szervezete június 5-öt a környezetvédelem világnapjává (World Environment Day) nyilvánította 1972-ben. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmének és egészségének fontosságára, amely az egész világon hatással van az emberek jólétére és a gazdasági fejlődésre is. Az ünneplés lehetőséget nyújt arra, hogy hangsúlyozzuk az egyének, vállalatok és közösségek számára a környezetvédelem fontosságát.

Bízz a tudományban! - A fény nemzetközi napja

16/05/2021

A fény központi szerepet játszik az életünkben. A legalapvetőbb szinten, a fotoszintézisen keresztül a fény maga az élet eredete. Ezen a napon ünnepeljük a fény szerepét a tudományban, a kultúrában, a művészetben, a fenntartható fejlődésben, valamint számos szerteágazó területen, mint például az orvostudományban, a kommunikációban és az energiában.