2021-02-17 11:22:00

A matematika nemzetközi napja (március 14.)

Az UNESCO Általános Konferenciájának 2019. novemberében megrendezett 40. ülésszakán született döntés értelmében minden évben március 14-én ünnepeljük a matematika nemzetközi napját. Az idei év tematikája: Matematika a jobb világért. A nemzetközi nap hivatalos honlapjához (https://www.idm314.org/) hasonlóan az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság is arra biztatja a matematikával foglalkozó hazai testületeket, szervezeteket, hogy csatlakozzanak a nemzetközi nap megünnepléséhez és regisztrálják eseményüket a hivatalos honlapon. Az iskolákra kiemelt célcsoportként tekint az UNESCO, így bízunk abban, hogy a hazai iskolák is szerepet vállalnak a matematika népszerűsítésében.

A nemzetközi nap egyik célja a matematika szeretetének közvetítése a fiatalok körében. Az ünneplés fontos üzenete mindemellett az is, hogy a matematika mindenhol jelen van, a matematika szép és hasznos.

 

Várhatóan az idei nemzetközi nap idején még nem lesz lehetőség nyilvános összejövetelek szervezésére, így a szervezőbizottság nagy hangsúlyt fektet az ünneplés népszerűsítésére az (UNESCO Társult Iskolák és a hálózathoz nem tartozó egyéb) iskolák körében. Az ezzel kapcsolatos felhívás itt érhető el.

A nemzetközi nap szervezőbizottsága az idei esztendőben is arra bíztatja az országokat, hogy csatlakozzanak a matematika népszerűsítéséhez iskolai és a nagyközönség számára szervezett megmozdulások révén. Számos lehetőség van a matematika napjának megünneplésére, melyhez a hivatalos honlap különböző javaslatok formájában segítséget nyújt az érdeklődők számára. 
 
 
 
Az egyes rendezvények szervezőinek idén is lehetőségük van arra, hogy regisztrálják eseményeiket a nemzetközi nap interaktív térképére.
 
További információk: 
 
 
 
 
 

 

 

Hírek

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

Magic Mitten - eszköztár a háború által érintett gyermekek támogatására

25/04/2024

A Magic Mitten egy applikáció és egy kinyomtatható könyv, amelyet a háború sújtotta gyermekek támogatására fejlesztettek ki. A megalapozott kutatások és a kognitív viselkedéselmélet alapján kidolgozott Magic Mitten segít a gyerekeknek megbirkózni a háború következményeivel, beleértve a veszteséget, a félelmet és a fájdalmas emlékeket. A Magic Mitten mesemondás, interaktív gyakorlatok és lenyűgöző illusztrációk keveréke, amely rezonál a gyerekek tapasztalataira, és segíti érzelmi és szociális fejlődésüket.

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

Vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó UNESCO Tanszék

16/04/2024

Sikeresen lezárult egy új - a vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó - UNESCO Tanszék létrehozásának egyéves folyamata a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így 2024. március 21-én hivatalosan is létrejött Magyarország harmadik UNESCO tanszéke. Az egyetem Víztudományi Kara ad otthont az UNESCO Tanszéknek a Vízkonfliktusok Kezeléséről (UNESCO Chair on Water Conflict Management), Szöllősi-Nagy András professzor vezetésével. A tanszék munkájába a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további munkatársai mellett több magyarországi felsőoktatási intézmény, és természetesen több kontinens, nemzetközileg elismert oktatói és kutatói szintén bekapcsolódnak majd.