A könyv és a szellemi tulajdon világnapja
2021-04-21 07:57:00

A könyv és a szellemi tulajdon világnapja

Z. Karvalics László, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság Kommunikációs és Információs Szakbizottsága elnökének írása a könyv és a szellemi tulajdon világnapja (World Book and Copyright Day) alkalmából. A nemzetközi napot minden esztendőben április 23-án ünnepeljük.

 

A könyv és a szellemi tulajdon világnapjára

 

Nehéz elkerülni, hogy a Shakespeare és Cervantes halála napja miatt április 23-ra kerülő világnapon ne azt idézzük fel elsősorban, hogy a világjárvány idején milyen elképesztően fontos szerepet játszott a könyv a magánnyal és az elzártsággal való küzdelemben, az emberek közt teret és időt áthidaló kapcsolatok létrehozásában, a kreativitás erősítésében, az érdeklődés és a nyitottság fenntartásában. (Néhány országban az olvasott könyvek száma megduplázódott a karanténidőszak előtti évekhez képest.)

De most épp szoríthatunk azért is, hogy sikeres legyen Budapest pályázata: oly sok nagyszerű dolog történhetne, ha a 2023-ban az egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő főváros abban az évben egyúttal a világ könyvfővárosa is lehetne…  

            A magam részéről egy ritkábban tárgyalt, de nem kevésbé ünnepi szempontot emelek ki. Vajon ki gondolkodott el már azon, hányféleképpen értékhordozó a könyv? 

            A tartalma, a benne foglalt ismeret, tapasztalat, amit kapunk, ami bennünk marad, amit magunkba építünk, ami tudásunkat bővíti, személyiségünket fejleszti: az információs érték. A könyv szép is lehet, izgalmas borítójú, tördelésű, illusztrációjú. Gyönyörködtethet, esztétikai érték hordozójaként. Ha kötődünk az adott példányhoz, jelent valamit, emlékeztet valakire, kaptuk valakitől, valami miatt fontos nekünk: szimbolikus érték. Ára van, került valamibe, még mindig ér valamit, vagy egyenesen sokat, ha különlegesnek számít: vagyonérték. Olykor hatalmas öröm megszerezni könyveket, polcon rendezgetni őket, sorozatokat simogatni, gyűjteni ritka darabokat, pótolni hiányokat. Szeretni a tömött polcok látványát: érzelmi érték.

Belátni, hogy a könyvet valamikor gyártották, papírt, festéket, emberi életidőt használtak el, hogy megszülethessen: fizikai érték, ami miatt a már „holt”, semmilyen vagyoni, információs vagy esztétikai értéket hordozó könyvet sem szabad kidobni, mert még mindig készülhet belőle könyvszobrocska, vagy nagyméretű szabadtéri installáció.

Az UNESCO a 2021-es évben azt tanácsolja mindenkinek, hogy lépjen ki a „könyves komfortzónájából”: olvasson másfajta témájú, műfajú, formájú, nyelvű könyveket, mint szokott. A könyvkultúra műhelyeit és minden könyvszerető polgárt pedig arra bíztat, hogy könyvek iránti elkötelezettségét fejezze ki azzal, hogy lefotózza magát egy könyvborítóval, amit valamiért szeret – és ezt meg is osztja mindenkivel, amikor feltölti a Bookface kihívás oldalára.

„A könyvek azoknak szólnak, akik szeretnének valahol máshol lenni" (Mark Twain)
 

Kiegészítésképp egy ajánló listát állítottam össze, mi mindent lehetne tenni még a könyv világnapján. Mindenki

  • fedezzen fel egy új könyvet!!!
  • fedezzen fel újra egy szeretett könyvet!
  • vásároljon egy könyvet!
  • ajándékozzon egy könyvet!
  • írjon egy könyvről!
  • mentsen meg egy könyvet!
  • kössön/köttessen be egy régi könyvet!
  • ajánljon a barátainak egy könyvet!
  • állítson ki, mutasson be egy könyvet a családjának!
  • porolja le a könyvespolcát!
  • olvasson fel a gyermekének!
  • meséljen el egy történetet a szüleinek!
  • ültessen egy fát!

 

Z. Karvalics László

 

Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatójának idei évi világnapi üzenete, valamint további információk a jeles nap hátteréről itt érhetőek el.

 

Kapcsolódó linkek:

https://en.unesco.org/news/tbilisi-named-world-book-capital-2021

https://en.unesco.org/creative-cities/home 

 
„Egy szoba könyv nélkül olyan, mint a test lélek nélkül." Marcus Tullius Cicero
 

 

Hírek

The Glass is Forever – Az üveg örök!

The Glass is Forever – Az üveg örök!

19/04/2024

A Budapest 2. kerületi Klebelsberg Kultúrkúria ad helyszínt a 6. GlasSpring kortárs üvegművészeti kiállításnak, melynek fontos célkitűzése a generációról generációra hagyományozott, ma már szinte kizárólag autonóm módon, kis műhelyekben, stúdiókban gyakorolt szaktudás és művészet aktuális állapotának és fejlődésének bemutatása. Teret nyújt a résztvevő közel hatvan művész, köztük tíz MOME üvegszakos hallgató egyéni útkeresésének bemutatásához. 

Vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó UNESCO Tanszék

16/04/2024

Sikeresen lezárult egy új - a vízkonfliktusok kezelésével foglalkozó - UNESCO Tanszék létrehozásának egyéves folyamata a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, így 2024. március 21-én hivatalosan is létrejött Magyarország harmadik UNESCO tanszéke. Az egyetem Víztudományi Kara ad otthont az UNESCO Tanszéknek a Vízkonfliktusok Kezeléséről (UNESCO Chair on Water Conflict Management), Szöllősi-Nagy András professzor vezetésével. A tanszék munkájába a Nemzeti Közszolgálati Egyetem további munkatársai mellett több magyarországi felsőoktatási intézmény, és természetesen több kontinens, nemzetközileg elismert oktatói és kutatói szintén bekapcsolódnak majd.

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

A Bükk-vidék Geopark elnyerte az UNESCO Globális Geopark címet

28/03/2024

Az UNESCO Végrehajtó Tanácsának jelenleg is zajló 219. ülésszakának tegnapi napján tizennyolc új helyszín felvételét hagyták jóvá az UNESCO Globális Geoparkok Hálózatába. Az új helyszínek között van Magyarországról a Bükk-vidék UNESCO Globális Geopark is. A hálózatba felvett további geoparkok Brazíliában, Kínában, Horvátországban, Dániában, Finnországban. Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban, Portugáliában és Spanyolországban helyezkednek el. Mindemellett egy új, határon átnyúló geopark is található a most felvett helyszínek között, amely Belgium és Hollandia közös felterjesztése volt.

A hálózat immár 213 geoparkból áll 48 országban.