2020-11-30 08:32:00

60 éve az oktatási diszkrimináció ellen

Hatvan éve, 1960-ban fogadták el az UNESCO az oktatásban alkalmazott megkülönböztetés elleni küzdelemről szóló egyezményét, mely az első és máig egyetlen, jogilag kötelező érvényű, kizárólagosan az oktatáshoz való jogra vonatkozó nemzetközi egyezmény. Ebből az alkalomból az UNESCO „Mondj nemet az oktatásban alkalmazott megkülönböztetésre” jelmondattal indít kampányt, amely december 10-én, az emberi jogok napján kezdődik, és december 14-én, az elfogadás évfordulójának időpontjában csúcsosodik ki.

 

 

Hat évtized telt el az egyezmény elfogadása óta. Míg a világ nem járt jó úton az oktatással kapcsolatos nemzetközi elkötelezettségek teljesítésében, a Covid-19 világjárvány tovább súlyosbította az egyenlőtlenségeket, a veszélyeztetett diákok körében pedig általában is nagyobb mind a hátrányos megkülönböztetés, mind a lemaradás veszélye. Valóban, ahogy a járvány világszerte arra kényszerítette az országokat, hogy nagy mértékben támaszkodjanak a tantermen kívüli, távoktatási megoldásokra, a kapcsolat fenntartása és az oktatási anyagokhoz való hozzáférés különös kihívást jelentett a legkiszolgáltatottabbak számára. Legfőbb ideje biztosítani, hogy az oktatáshoz való jog annak minden kontextusában érvényre jusson. Ehhez újult figyelemmel kell vizsgálni az egyezményben meghatározott jogokat és kötelezettségeket, és hatékonyan véget vetni mindenféle megkülönböztetésnek, biztosítva az egyenlő esélyeket az oktatásban mindenki számára.

A „Mondj nemet az oktatásban alkalmazott megkülönböztetésre”, avagy #RightToEducation kampányhoz egy dedikált honlapot is létrehozott az UNESCO, melyet a következő hetekben folyamatosan új tartalmakkal frissítenek.  

Az oktatásban alkalmazott megkülönböztetés elleni küzdelemről szóló egyezményt Magyarországon az 1964. évi 11. törvényerejű rendelet hirdette ki. 

 

 

Hírek

UNESCO-évfordulós esemény a költészet napján

UNESCO-évfordulós esemény a költészet napján

11/04/2021

Az UNESCO lehetőséget ad a tagállamoknak arra, hogy kétévente javaslatot tegyenek olyan regionális és/vagy nemzetközi jelentőségű esemény, vagy személyiség halálának/születésének 50., 100. vagy ezek többszörösének évfordulójára, amelyekről a szervezet nemzetközi szinten, az adott tagállammal közösen megemlékezhet.

A 2020-2021-es biennium során Szenes Hanna (1921-1944) költőnő, a zsidó ellenállás hőse, valamint Cziffra György (1921-1994) zongoraművész születésének 100. évfordulójára (2021) emlékezünk.

Ünnepeljük a víz világnapját!

Ünnepeljük a víz világnapját!

22/03/2021

Március 22-én ünnepeljük világszerte a víz világnapját. A világnap célja, hogy felhívjuk a figyelmet az édesvíz fontosságára és az édesvízkészletek fenntartható kezelésére. Ez a nap lehetőséget kínál arra, hogy többet megtudjunk a vízzel kapcsolatos kérdésekről, inspirációt szerezzünk mások bevonására és lépéseket tegyünk a változás érdekében. A víz az élet nélkülözhetetlen építőköve, nemcsak a szomjúság csillapítása és az egészség védelme érdekében, hanem létfontosságú a munkahelyteremtés és a gazdasági, társadalmi és emberi fejlődés támogatása szempontjából is.