2020-10-07 12:11:00

Tagállami konzultáció a nyílt tudományról

Az UNESCO Általános Konferenciájának 2019 novemberében lezajlott 40. ülésszakán a tagállamok egy nyílt tudományról szóló ajánlás kidolgozásával bízták meg a világszervezetet. Az ajánlás kidolgozása egy befogadó, átlátható konzultációs folyamaton alapul, amelyet a szervezet valamennyi lehetséges érintett bevonásával igyekszik megvalósítani. A kiterjedt, globális konzultáció után elkészült az ajánlás első tervezete, amelyet a tagállamok 2020. december 31-ig véleményezhetnek a konzultációs folyamat újabb lépéseként.

 

Az UNESCO Általános Konferenciájának 40. ülésszakán elfogadott menetrend értelmében 2019. decemberben a szervezet partnerségre lépett tudományos akadémiákkal, intézményekkel, fiatal kutatókkal, könyvtárakkal és kiadókkal, valamint létrehozott egy harminc főből álló tanácsadó testületet. A világ minden tájáról érkező szakértőket magában foglaló testület feladata a globális konzultáció lebonyolítása, valamint az ajánlás első szövegtervezetének összeállítása volt. 

 

Az elkészült ajánlástervezet reflektál a konzultációs során felmerült különböző szempontokra, javaslatokra és elvárásokra. Tekintettel arra, hogy a jövő évi Általános Konferencia ülésszakon elfogadásra váró ajánlás nemzetközi jogi eszköz, elengedhetetlen mindazoknak a kihívásoknak a figyelembe vétele, amelyekkel a tudományos közösség egésze szembesül, valamint azon kihívásoké is, amelyek regionális szinten jelentkeznek.

A nyílt tudomány felé történő sikeres átmenet megköveteli a tudományos kultúra átalakulását a tudományos együttműködés irányába.

 

Shamila Nair-Bedouelle, az UNESCO természettudományokért felelős főigazgató-helyettes és Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója az ajánlás első tervezetével
Fotó: UNESCO/Fabrice Gentile
 
 
Audrey Azoulay főigazgató asszony szerint:
 
„Az ajánlástervezet fontos lépést jelent a nyílt tudományra vonatkozó nemzetközi konszenzus kialakításában. Ezzel együtt, az ajánlásban lévő ígéretek, amelyek egy befogadóbb, együttműködőbb és innovatívabb tudomány felé mutatnak, segíthetnek a tudományban rejlő teljes potenciál kibontakozásában és azoknak a kihívásoknak a teljesítésében, amelyekkel mai társadalmunk szembesül, úgymint a globális felmelegedés, a biológiai sokféleség csökkenésével szembeni a járványok elleni harc."
 
Az ajánlástervezettel kapcsolatos további információk itt érhetőek el. A tagállamok a tervezetet 2020. december 31-ig véleményezhetik.
 

Forrás: https://en.unesco.org/news/milestone-unescos-development-global-recommendation-open-science 

 

Hírek

Elhunyt Hámori József

4/05/2021

Életének 89. évében, 2021. május 1-jén elhunyt Hámori József Széchenyi-díjas biológus, egyetemi tanár, volt miniszter, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, egykori alelnöke, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság korábbi elnöke.

IMPROVISART Balázs János improvizációs szólóestje

IMPROVISART Balázs János improvizációs szólóestje

21/04/2021

A 2020-2021-es biennium során Szenes Hanna (1921-1944) költőnő, a zsidó ellenállás hőse, valamint Cziffra György (1921-1994) zongoraművész születésének 100. évfordulójára (2021) emlékezünk az UNESCO-val közösen.

Az évfordulós eseménysorozat részeként 2021. április 25-én 19:00 órától díjtalanul megtekinthető Balázs János improvizációs szólóestje online formában.

Villanyjazznap 2021-ben is

Villanyjazznap 2021-ben is

20/04/2021

A hazai kezdeményezésű Jazznap-hu, a nemzetközi jazznap megünneplésére ingyenesen rendezett események sora a virtuális („villany”) térbe kényszerül, ahogy tavaly is csak online volt megtartható. A hét évvel ezelőtti induláskor meghatározott eredeti célját azonban így is megpróbálja teljesíteni, új közönséget igyekszik szerezni a műfajnak az NKA támogatásával. Debrecenben, Nagykanizsán, Pécsett (TBA), valamint az elsőrangú fővárosi jazzhelyszínek közül a Fonó Budai Zeneházban, az iF Kávézóban, a Jedermannban, az Opus Jazzclubban, és a programsorozatot összefogó Budapest Jazz Clubban (BJC) rendez koncerteket az online közönségnek április 30-án, és a jazznapot megelőző két napon, 28-29-én.