2020-10-07 12:11:00

Tagállami konzultáció a nyílt tudományról

Az UNESCO Általános Konferenciájának 2019 novemberében lezajlott 40. ülésszakán a tagállamok egy nyílt tudományról szóló ajánlás kidolgozásával bízták meg a világszervezetet. Az ajánlás kidolgozása egy befogadó, átlátható konzultációs folyamaton alapul, amelyet a szervezet valamennyi lehetséges érintett bevonásával igyekszik megvalósítani. A kiterjedt, globális konzultáció után elkészült az ajánlás első tervezete, amelyet a tagállamok 2020. december 31-ig véleményezhetnek a konzultációs folyamat újabb lépéseként.

 

Az UNESCO Általános Konferenciájának 40. ülésszakán elfogadott menetrend értelmében 2019. decemberben a szervezet partnerségre lépett tudományos akadémiákkal, intézményekkel, fiatal kutatókkal, könyvtárakkal és kiadókkal, valamint létrehozott egy harminc főből álló tanácsadó testületet. A világ minden tájáról érkező szakértőket magában foglaló testület feladata a globális konzultáció lebonyolítása, valamint az ajánlás első szövegtervezetének összeállítása volt. 

 

Az elkészült ajánlástervezet reflektál a konzultációs során felmerült különböző szempontokra, javaslatokra és elvárásokra. Tekintettel arra, hogy a jövő évi Általános Konferencia ülésszakon elfogadásra váró ajánlás nemzetközi jogi eszköz, elengedhetetlen mindazoknak a kihívásoknak a figyelembe vétele, amelyekkel a tudományos közösség egésze szembesül, valamint azon kihívásoké is, amelyek regionális szinten jelentkeznek.

A nyílt tudomány felé történő sikeres átmenet megköveteli a tudományos kultúra átalakulását a tudományos együttműködés irányába.

 

Shamila Nair-Bedouelle, az UNESCO természettudományokért felelős főigazgató-helyettes és Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója az ajánlás első tervezetével
Fotó: UNESCO/Fabrice Gentile
 
 
Audrey Azoulay főigazgató asszony szerint:
 
„Az ajánlástervezet fontos lépést jelent a nyílt tudományra vonatkozó nemzetközi konszenzus kialakításában. Ezzel együtt, az ajánlásban lévő ígéretek, amelyek egy befogadóbb, együttműködőbb és innovatívabb tudomány felé mutatnak, segíthetnek a tudományban rejlő teljes potenciál kibontakozásában és azoknak a kihívásoknak a teljesítésében, amelyekkel mai társadalmunk szembesül, úgymint a globális felmelegedés, a biológiai sokféleség csökkenésével szembeni a járványok elleni harc."
 
Az ajánlástervezettel kapcsolatos további információk itt érhetőek el. A tagállamok a tervezetet 2020. december 31-ig véleményezhetik.
 

Forrás: https://en.unesco.org/news/milestone-unescos-development-global-recommendation-open-science 

 

Hírek

A nők elleni erőszak megszüntetésének napja

A nők elleni erőszak megszüntetésének napja

23/11/2020

Az ENSZ Közgyűlése 1993-ban határozatot fogadott el a nők elleni erőszak megszüntetéséről, majd 1999-ben november 25-öt a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napjává nyilvánította. A nőkkel szembeni erőszak akadályozza a befogadó és fenntartható társadalmak létrejöttét. Ezért helyezi előtérbe az UNESCO a nemek közötti egyenlőséget és az erőszakmentességet. 

A COVID-19 világjárvány tovább súlyosbította a helyzetet, mindösszesen néhány nappal a lezárásokra irányuló intézkedések hatályba lépését követően a családon belüli erőszak bizonyos országokban 40%-kal emelkedett.

A filozófia világnapja

A filozófia világnapja

17/11/2020

A filozófia világnapját minden év novemberének harmadik csütörtökén ünnepeljük, mely idén november 19-re esik.  A világnap megünneplésének élén az UNESCO áll, azonban a filozófia mindenkié.  A szervezet arra ösztönzi partnereit világszerte, hogy ezen a napon filozófiai párbeszédek, viták, konferenciák, workshopok, kulturális események és előadások szervezése révén csatlakozzanak a közös gondolkodáshoz.

Magas szintű találkozó a jövőműveltségről

Magas szintű találkozó a jövőműveltségről

11/11/2020

A jövőműveltség (futures literacy) képessége egy egyetemesen hozzáférhető készség. Egy olyan képesség, amely lehetővé teszi, hogy az emberek jobban megértsék azt, hogy a jövő milyen szerepet játszik tetteikben. Az UNESCO előrejelző funkciójának és gondolatlaboratórium szerepének megerősítése a szervezet prioritásai közé tartozik, melyhez szorosan illeszkedik a 2020. december 8-12. közötti magas szintű találkozó (High-Level Futures Literacy Summit) megszervezése a jövőműveltségről.